јун 14, 2024

Годишња конференција за медије у Министарству: Министрица Влаисављевић и њени сарадници презентовали најзначајније активности Министарства у протеклој години

У Федералном министарству културе и спорта данас је организована годишња конференција за медије на којој су министрица Сања Влаисављевић и њени најближи сарадници презентовали резултате рада и најзначајније активности Министарства од именовања нове Федералне владе, те говорили о плановима за предстојећи пеериод.

„Прије свега, желим захвалити мојим сурадницима на издржљивости, храбрости и снази да крећемо у нове пројекте којих до сада није било у нашем Министарству. Трансфери су сегменти на који се односи рад нашег Министарства, али све друго заправо су новитети које смо увели. Прије свега увели смо јавно презентирање кроз публикације које можете видјели на нашој мрежној страници и овдје испред вас. Траспарентност и јавност нашег дјеловања је оно што смо увели од прошле године, а то значи да на нашој мрежној страници можете пронаћи сваки, па и најситнији податак о раду Министарства. Можда смо понајвише поносни и на неких 40-так правилника које смо креирали и усвојили што је изнимно значајно за рад сваке институције која је дужна полагати рачуне очима јавности, а, чини ми се да, ми то и радимо“ констатовала је  министрица Сања Влаисављевић. У наставку је говорила и о активностима сриједом на Шетнци културе, те се осврнула на рад Завода за заштиту споменика: „Говорећи о једном важном аспекту рада Министарства, манифестацији Дани еуропског наслијеђа, истакла бих како смо овај програм претворили у цјелогодишњу манифестацију у којој промовирамо културу у најширем смислу тако што смо сами носитељи тих активности како би житељи БиХ била навикнути и на тај аспект Министарства културе и шпорта које није само административна и бироктраска институција. Наш Завод за заштиту споменика је покренуо бројне активности којима је локалне заједнице довео у ближи контакт са Заводом и Министарством. Оно што ме посебно радује је да смо прошле године успјели поново покренути благо овог Министартва, зборник радова Наше старине, истакла је министрица, те ријеч препустила својим сарадницима који су презентовали најзначајније секторске активности.

Помоћница министрице у Сектору за културно – хисторијско наслијеђе и културу, Мирела Милићевић Шечић као значајан искорак у раду Сектора истакла је потпуно нови Трансфер за мобилност умјетника из којег је у прошлој години дата подршка за 20 умјетника: „И ове године очекујемо да ћемо још и више помоћи појединцима, младим неафирмираним умјетницима да судјелују у важним међународним пројектима, те помогнемо њихов даљњи умјетнички рад“ истакла је помоћница Миличевић – Шечић осврнувши се и на друге активности Сектора:

„Након Коњичког дрворезбарства и Обичаја натјецања у кошењу траве на Купресу, који су претходних година уписани на УНЕСЦО листу,  Севдалинка је трећи елемент чија је номинација урађена у Федералном министарству културе и спорта и чије разматрање предстоји крајем ове године. Говорећи о међународним пројектима свакако треба споменути и представљање Босне и Херцеговине на 60. Бијеналу сувремене умјетности у Венецији. Сукладно Протоколу о моделу судјеловања Босне и Херцеговине на Венецијанском бијеналу сувремене умјетности  у Федералном министарству културе и спорта обављена је сва потребна процедура и путем натјечаја одабран је пројект  Свеучилишне галерије Свеучилишта у Мостару под називом Мјера мора,  умјетника Стјепана Скоке и Комесара и кустоса Марина Ивановића. Овај пројект изложен је у Венецији и доступан је свјетској културној публици до 11. мјесеца када се завршава најстарија и најпрестижнија изложба сувремене умјетности“.

Милићевић – Шечић истакла је да је ове године, по први пут, у Трансферу за културу уврштен посебан подтрансфер за суфинансирање пројеката националних мањина установљен с циљем давања подршке пројектима културе мањинских народа што може значајно повећати њихово партиципирање у свеукупном културном дјеловању на тлу Босне и Херцеговине.

Помоћник министрице у Сектору за спорт, Аднан Џиндо информисао је представнике медија о новим планираним активностима Министарства у 2024. години: „По први пут у Одлуци о програму утрошка средстава наћи ће се награђивање неолимпијских спортова. Наиме, познато вам је да је Влада ФБиХ доније Уредбу о награђивању за остварене врхунске спортске резултате у олимпијским и параолимпијским спортовима, чиме су на неки начин дискриминисани неолимпијски спортови. Ове године ће то бити промијењено па ће за врхунске резултате бити награђени и спортисти неолимпијских спортова. И ове године ће се Олимпијски и Параолимпијски комитета наћи у нашој Одлуци о програму утрошка средстава, али оно што је ново је да ће се у њој по први пут наћи и програмске активности Специјалне олимпијаде БиХ која до сада није била препозната, што ће ове године бити промијењено“, поручио је Џиндо, те подијелио још једну значајну активност Министарства која ће посебно обрадовати младе спортисте:

„На приједлог Федералног министарства културе и спорта Влада ФБиХ је именовала привремени Управни одбор Фондације за спорт с циљем регистрације Фондације чији ће главни циљ бити стипендирање наших врхунских спортиста од 12 до 18 година година. Наиме, у том периоду дјеца у БиХ нису адекватно финанцијски праћена и мотивисана да би остала у спорту. Ово је начин на који ћемо ми системски уредити финанцирање младих, врхунских спортиста“ поручио је Џиндо.

Помоћник министрице у Сектору за младе, Адис Салкић, с посебном пажњом је истакаоСтратетегију за младе на нивоу Федерације БиХ, коју је иницирало те покренуло процес израде управо Федерално министарство културе и спорта:

„На овај документ се чека 14 година и можемо рећи да улазимо у завршну фазу процедуре. Од 29. маја радни текст Стратегије је постављен на wеб страници Министарства, а тада је почео и процес јавних консултација. У изради овог документа учествовали су представници преко 20 федералних институција, али и представници Вијећа младих Федерације БиХ. Започели смо процес истраживањем потреба и положаја младих у друштву, односно приоритета за унапрјеђење њиховог положаја. Тако смо направили партнерство са Вијећем младих, те је преко 100 младих особа било директно или индиректно укључено у процес израде овог документа и мислим да је то његова посебна вриједност. Мени као кординатору цјелог тог процеса био је изазов, а уједно и сатисфакција да смо успјели адекватно укључити младе да директно раде с представницима институција.

У оквиру овога процеса, прије 15так дана одржан је и дијалог представника Власти са младима из цијеле Федерације. У присуству  преко 120 младих , представника домаћих и међународних институција, на догађају су се обратили министрица Влаисављевић, која је била домаћин Конференције,  премијер Владе Федерације БиХ Нермин Никишић и федерални министар рада и социјалне политике, Аднан Делић. Изазов је био радити овакав један документ, јер није ријеч о класичној секторској стратегији која би покривала једну област, већ је ријеч о документу који покрива цјелу једну категорију становништва од 15 до 35 година. Пратећи цјелокупно законодавство које уређује стратешко планирање у Федерацији БиХ, Интерресорна радна група, коју је основало ово Министарство, направила је документ  који покрива преко седам области, са утврђених 18 приоритета и 106 индикатора преко којих ће се пратити положај младих у Федерацији БиХ и видјети конкретне мјере и активности које подузимају институције власти“ поручио је Салкић.

Поред законодавног оквира и Стратегије развоја Федерације БиХ са којим је усклађена ова Стратегија, Салкић истиче настојања да  овај  документ  буде  усклађен са ЕУ Стратегијама према младима 2021-2027 година, Резолуцијама Вијећа Европе из 2018. те Резолуцијом о Стратегији омладинског сектора Вијећа Европе до 2030., придржавајући се Европске повеље о учешћу младих на локалном и регионалном нивоу.

О најзначајнијим активностима Завода за заштиту споменика говорио је директор Завода, Роберт Стергар: „Завод је у протеклом периоду стручно обрадио захтјеве који се односе на издавање одобрења, сугласности, мишљења и других аката из области покретног наслијеђа, предвиђених законом и другим прописима. Пратили смо радове на траси коридора Вц кроз организирање археолошке проспекције по дионицама, те, по потреби, заштитна археолошка истраживања. Остварујемо сарадњу са УНЕСЦО канцеларијом у Сарајеву, ИЦОМОС БиХ и другим институцијама, организацијама и удружењима који се баве заштитом наслијеђа.

Завод за заштиту споменика је у оквиру манифестације Дани наслијеђа припремио неколико изложби на тему рестаураторско-конзерваторских захвата на градитељском наслијеђу и та пракса ће да се настави и даље.

Посебно значајне активности су окренуте према едукацији младих стручњака те смо почетком године потписали два Споразума са високошколским институцијама у Федерацији. Са архитектонским факултетом у Сарајеву споразумом је предвиђено, између осталог, активно судјеловање стручњака Завода у процесу наставе кроз кабинетски и практични рад на терену кроз Изборни студиј. С Филозофским факултетом Свеучилишта у Мостару је поред осталог такођер предвиђена сурадња у процесу наставе на теренском и посебно значајном, истраживачком и конзерваторском раду“, истакао је Стергар.

Завод за заштиту споменика је наставио своју издавачку дјелатност и издао 24. број годишњака „Наше старине“, а до краја године, обећао је Стергар, планиран је и нови, јубиларни, 25. број годишњака „Наше старине“.

Министрица Влаисављевић је на крају конференције за медије исказала је посебну захвалност бројним присутним представницима медија који вјерно прате активности Министарства, те јавност информишу о свему оном што цијели тим Министарства вриједно ради.