април 19, 2024

Венеција: Савјетница министрице Анита Влашић на свечаном отворењу Павиљона Босне и Херцеговине на 60. венецијанском бијеналу

У четвртак, 18. априла 2024. године у УНЕСЦО-овој палачи Зорзи у Венецији свечано је отворен павиљон Босне и Херцеговине с пројектом „Мјера мора” Музеја модерне умјетности Свеучилишта у Мостару аутора Стјепана Скоке који ће, на приједлог Федералног министарства културе и спорта, представљати Босну и Херцеговину на 60. Венецијанском бијеналу.
Скокина „Мјера мора”, која истражује интеракције и односе између човјека и мора, користећи се морским елементима како би преиспитала границе и мјере суживота човјека и природе, изврстан је избор за представљање културе и умјетности Босне и Херцеговине широј међународној публици.
Према ријечима аутора, пројект „Мјера мора” настао је прије него што је била објављена тема овогодишњег Бијенала – „Странци посвуда”: „Поставка Павиљона БиХ бави се нашим медитеранским идентитетом који је обликовао приобаље и залеђе. Једноставно нам је било доста тема рата, међусобних сукоба, приватизације и дисфункционалног друштва, жељели смо афирмирати љепоту којом БиХ обилује и идентитет медитеранских земаља којима такођер припадамо.“
Павиљон је службено отворила предсједавајућа Савјета министара Босне и Херцеговине, Борјана Кришто, а свечаности су, поред домаћина, представника Свеучилишта у Мостару, присуствовали бројни гости из политичког, академског и умјетничког миљеа Босне и Херцеговине и Италије, укључујући директорицу Уреда УНЕСЦО-а у Венецији и амбасадорица БиХ у Италији. Испред Федералног министарства културе и спорта свечаности је присуствовала Анита Влашић, савјетница министрице.