2 Februara, 2024

Organizirana promocija 28. broja časopisa Bosniaca

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine 1. februara 2024. godine predstavljen je 28. broj časopisa Bosniaca. Bosniaca je časopis Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBIH) koji izlazi jedanput godišnje i u njemu se objavljuju originalni stručni i naučni radovi iz bibliotečkih, informacijskih, humanističkih, te društvenih nauka. Ovaj bosanskohercegovački stručni časopis indeksiran je u međunarodnim bazama podataka.

O časopisu „Bosniaca” govorili su prof. dr. Senada Dizdar (Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu), prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović (Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu) i dr. Ismet Ovčina, glavni i odgovorni urednik (NUBBiH).

U sklopu promocije časopisa i obilježavanja 40. godišnjice 14. Zimskih olimpijskih igara, Odjeljenje periodike NUBBiH je priredilo izložbu “Iz fondova NUBBiH – Zbirka stare periodike”. Direktor Ovčina je naglasio da „ova zbirka u NUBBiH prikuplja, čuva i obrađuje fond stare periodike Bosne i Hercegovine. Podijeljena je na izdanja koja su izdavana i štampana u Bosni i Hercegovini, te na izdanja štampana izvan Bosne i Hercegovine koja su tematikom vezana za našu državu. Zbirka je veoma značajna, s obzirom da sadrži publikacije o historiji i baštini naroda BiH. U njoj se brižljivo čuva građa iz 19. i 20. stoljeća, te obuhvata novine, časopise, kalendare, almanahe, godišnjake i drugu periodiku od sredine 1800-ih do 1945. godine.

Promociji izložbe je u ime Ministarstva prisustvovala stručna savjetnica za izdavačku, likovnu, bibliotekarsku i arhivsku djelatnost, Tidža Mekić.