24 Juna, 2024

Ministrica Vlaisavljević primila evropsku prvakinju Doru Marušić

Danas je u federalnom ministarstvu kulture i sporta upriličen prijem za taekwondoisticu Doru Marušić, netom okrunjenu titulom evropske prvakinje na Evropskom klupskom prvenstvu Tirani.

Ministrica Vlaisavljević poželjela je dobrodošlicu Dori i njenom treneru Davidu Marušiću, te čestitala u ime cijelog Ministarstva i svoje lično ime na ovom iznimnom uspjehu – najvećem dosadašnjem za Doru i njen klub i najboljem rezultatu za Bosnu i Hercegovinu na Evropskom klupskom prvenstvu u Tirani.

Dora je ministrici predstavila svoj put od prvih taekwondo treninga u dobi od nepunih sedam godina do titule višestruke državne i federalne prvakinje, najbolje juniorke i seniorke države, reprezentativke od juniorskih uzrasta, viceprvakinje Balkana 2019. godine,  prvakinje Balkana 2023. godine, najbolje sportistice grada Mostara u uzrastu kadetkinja, osvajačice brojnih medalja na međunarodnim i evropskim razinama, uključujući srebrenu na Evropskoj Univerzijadi, te također srebrenu na Evropskom klupskom prvenstvu, te naposljetku zlatnu medalju na ovogodišnjem Evropskom klupskom prvenstvu.  Naglasila je da uz brojne obaveze u svijetu sporta, ne zanemaruje ni fakultetske obaveze. Naime, uspješna je studentica Kriminalistike i bezbjednosnog menadžmenta u Mostaru, gdje joj je 2022. godine dodijeljena Rektorova nagrada za sport.

„Bavljenje sportom kod nas je iznimno teško, posebno radi toga što je za profesionalno bavljenje sportom potrebna velika finansijska pomoć roditelja i kluba. Roditelji su mene i brata vozili na treninge u Sarajevo gotovo svakog dana. Cijela je obitelj podnijela veliku žrtvu da bi moj brat, koji je moj trener i ja danas bili tu gdje jesmo“, zaključila je Marušić, te zahvalila ministrici Vlaisavljević i Federalnom ministarstvu kulture i sporta na tome što su jedina institucija koja im je upriličila prijem povodom osvajanja titule evropske prvakinje.