23 Maja, 2023

Ministrica Sanja Vlaisavljević sastala se sa ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenanom Magodom: Dogovoreni prvi koraci saradnje

Ministrica Sanja Vlaisavljević sastala se danas u svom Uredu sa ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenanom Magodom. U radnom sastanku su sudjelovali i Enid Tahirović, u ime Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te pomoćnik za sport ministrice Vlaisavljević, Adnan Džindo.

Bila je ovo prilika za razmjenu iskustava u domenu kulture i sporta na federalnoj i kantonalnoj razini, ali i za dogovor konkretnih zajedničkih koraka u predstojećem razdoblju.

Ministrica Vlaisavljević i ministar Magoda stava su da je dugogodišnju problematiku institucija kulture potrebno sistemski riješiti, te listu istitucija od značaja proširiti. Svjesni da neće biti lako riješiti ovo osjetljivo pitanje, oboje su spremni načiniti prvi korak ka trajnom rješavanju problema.

Na sastanku je bilo govora i o Paraolimpijskom savezu Bosne i Hercegovine koji već duže razdoblje ima neuvjetne prostorije, što predstavlja problem za njihov neometan rad, a o čemu je bilo govora i na nedavno organiziranom sastanku ministrice Vlaisavljević i predstavnika Saveza. Za početak je dogovoreno da će ministrica Vlaisavljević i ministar Magoda u najskorijem roku zajedno obići njihove prostorije te im udruženim snagama i zajedničkim aktivnostima pokušati obezbijediti uvjete za dostojanstven rad.

U konačnici, zaključeno je da Ministarstva kulture i sporta na čijem su čelu, zajedničkom voljom, dogovorom i transparentnošću rada koja je pokazana već pri prvom susretu, mogu napraviti iskorak i pokrenuti lavinu pozitivnih promjena.

Mjerljivost rezultata rada, otvorenost prema brojnijim korisnicima i uvažavanje nadležnosti mogu doprinijeti promjenama kojim se rješavaju aktuelni problemi i otvorena pitanja u oblasti kulture i sporta.