8 lipnja, 2023

Prvi mjesec mandata ministrice Sanje Vlaisavljević u Federalnom ministarstvu kulture i športa

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio sastav nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, u zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 3.5.2023. godine, izvršena je primopredaja dužnosti između novog i starog saziva.

Nakon preuzimanja dužnosti, ministrica kulture i sporta, Sanja Vlaisavljević, sudjelovala je na prvoj sjednici novoizabrane Vlade dan kasnije, 4.5.2023. godine.

Od trenutka stupanja na dužnost ministrica Vlaisavljević izrazila je želju odmah upoznati sve djelatnike Ministarstva te insistirala na timskom radu i proaktivnoj komunikaciji koja će biti temeljna metoda njenog rada, naglasila je.

Dogovoreno je da svakog ponedjeljka budu organizirani kolegiji na kojim sudjeluju ministrica, predstavnici Ureda i pomoćnici ministrice kako bi se kreirali planovi za predstojeći tjedan te razmjenile informacije o radu sektora i vršile kontinuirane konzultacije, što je i postala praksa u prvom mjesecu mandata ministrice Vlaisavljević.

A prvi mjesec mandata protekao je u znaku radnih sastanaka ministrice i brojnih kulturnih i športskih djelatnika koji su posjetili Federalno ministarstvo kulture i športa te prezentirali svoj rad, rezultate, uspjehe i planove.

Tako su se sa ministricom Vlaisavljević i njenim suradnicima susreli ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Magoda i njegovi suradnici, predstavnici Narodnog pozorišta Sarajevo, Kinoteke Bosne i Hercegovine, Sarajevo Film Festivala, Udruženja “Sarajevo susret kultura” i “MISS”, ali i umjetnici Hanna Dujmović, Ninoslav Verber i Vlado Podany.

Ministrica Vlaisavljević je, u prvom mjesecu mandata, potpisala Ugovor o financiranju Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovini, a organiziran je radni sastanak i sa predstavnicima Upravnih odbora četiri Fondacije koje djeluju u sklopu Ministarstva te ravnateljicom Javnog preduzeća “Filmski Centar Sarajevo”.

Ministrica je nazočila Olimpijskom danu u Visokom te posjetila ITF turnir “Kiseljak Open” u Kiseljaku gdje je dodijelila pehare najuspješnijim teniserima. Djelatnici Ministarstva nazočili su obilježavanju Dana Europe, otvaranju izložbe “Sarajevski atentat” autora Valerijana Žuje, ali i sudjelovali na Forumu razmjene iskustava u provođenju Treće europske konvencije o radu sa mladima u Bonnu, u Njemačkoj te sastanku Radne skupine za izradu prijedloga Akcionog plana za implementaciju Strategije kulturne politike u BiH 2023. – 2026.

Zajedno sa bosanskohercegovačkim sportašima radovali smo se njihovim brojnim domaćim, ali i internacionalnim uspjesima, medaljama i podvizima te obilježili Međunarodni dan muzeja, Međunarodni dan tjelesne aktivnosti i Međunarodni dan kulturne raznolikosti. Od 22.5.2023. godine u funkciji je i redizajnirana web stranica Federalnog ministarstva kulture i športa na četiri jezika, s ciljem što transparentnijeg prezentiranja brojnih aktivnosti Ministarstva široj javnosti. U Federalnom ministarstvu kulture i športa u proteklih mjesec dana izdato je 12 suglasnosti za izvoz umjetničkih djela i antikviteta te dva stručna mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika.

Započeti su radovi na osposobljavanju svih prostorija u zgradi Ministarstva. U ovu aktivnost su uključeni svi uposlenici čime se zorno pokazuje volja za timskim radom i želja da uvjeti rada budu što bolji i kvalitetniji jer je radno okruženje jedan od bitnijih čimbenika za kvalitetan rad.