19 lipnja, 2024

Današnjom Šetnicom kulture „prošetao“ KUD “Biseri Bjelašnice”

Danas je već tradicionalna „Šetnica kulture srijedom“ ispred zgrade Federalnog ministarstva kulture i športa zablistala nastupom Kulturno-umjetničkog društva „Biseri Bjelašnice” iz mjesta Šabići, Općina Trnovo.

Članovi KUD-a „Biseri Bjelašnice” nastupili su u prelijepim izvornim nošnjama bjelašničkog kraja, a izveli su koreografije “Bjelašničko sijelo” i “Igre iz okoline Sarajeva” autora Armina Lučkina.

Današnji program „Dana europskog nasljeđa“ otvorila je načelnica Odjela za znanstveno-istraživački rad Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Ministarstva, Azra Lojo Hajro, pozvavši goste, koji su se okupili na Obali bez obzira na ljetnu temperaturu, da uživaju u napjevima i igrama ovog Društva čiju je ulogu u očuvanju kulturnog nasljeđa Federalno ministarstvo kulture i športa još ranije prepoznalo  dodijelivši mu posebnu povelju za doprinos očuvanju kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

U tijeku programa gostima se obratila Delila Bukva iz KUD-a „Biseri Bjelašnica” te predstavila Društvo koje djeluje već 20 godina s ciljem da od zaborava otrgnu pjesme i igre naroda bjelašničkog kraja.

Program „Šetnice kulture“ nastavlja se i sljedeće srijede folklornim sadržajem, a planirano je da tradicionalna manifestacija „Dani europskog nasljeđa“ traje sve do kraja godine, a bit će okrunjena završnom središnjom manifestacijom i proglašenjem pobjednika natječaja „Mladi i nasljeđe’.