28 Septembra, 2016

DANI EUROPSKOG NASLJEĐA

{loadposition like}

Kao potpisnica Europske kulturne konvencije, Bosna i Hercegovina i ove godine sudjeluje u obilježavanju manifestacije Vijeća Europe i Europske komisije – Dani europskog nasljeđa.

Ovoga puta, Federalno ministarstvo kulture i sporta obilježit će Dane europskog nasljeđa prezentiranjem velikog povijesnog bogatstva materijalne i nematerijalne kulture naše zemlje s lokaliteta općina Olova i Vareša, uz sveobuhvatan osvrt na suvremeno tretiranje kulturnog nasljeđa.

Znanstveno kulturna manifestacija realizirat će se pod nazivom „Kulturno nasljeđe Olova i olovskog kraja“ u razdoblju od 25. do 27. listopada 2016. godine.

Na ovom području nalaze se kulturno povijesni spomenici koji bi po svojoj specifičnosti, izuzetnosti i značaju, trebali biti na svjetskoj vrijednosnoj ljestvici.

Ministarstvo kulture i sporta FBiH, pored glavne teme manifestacije, nastojat će našoj i europskoj javnosti podastrti ovaj dio naše bogate kulturne riznice.

Okosnica programa manifestacije realizirat će kroz rad Okruglog stola na kojem će sudjelovati eminentni stručnjaci i poznavatelji naše kulturne baštine.

„Udarne“ teme Okruglog stola će biti: Nekropola stećka Mramor/ ove godine unesena na UNESCO-OVU Listu svjetske baštine/ Obelisk kralja Tvrtka/ 1970.god. izložen u Parizu na izložbi „Umjetnost na tlu Jugoslavije od praistorije do danas“ koja je postavljena prvo u Parizu i kasnije obišla svijet / , Fra Matija Divković-prva tiskana knjiga u BiH, Drevna džamija u Solunu-primjer specifičnog graditeljskog nasljeđa, Svetište Gospe Olovske, Megalitne kugle-enigma, djelo davne civilizacije…..

Program manifestacije je značajno protkan aktivnostima pod nazivom „Mladi i nasljeđe“, a realizirat će se kroz izradu raznoraznih radova, održavanje radionica, izložbi i sl. iz oblasti kulturnog nasljeđa.

Tijekom ove značajne kulturne manifestacije koju organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta , bit će svečano uručene povelje za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-povijesnog nasljeđa za 2016. godinu, a sve će se to odvijati uz odgovarajući kulturno zabavni program.

 

Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta FBiH