NaslovnaSaopćenja za javnostZavršena 22. manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ u Kiseljaku, Kreševu i Fojnici

Završena 22. manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ u Kiseljaku, Kreševu i Fojnici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Iza ministarstva kulture i sporta Federacije BiH je još jedna uspješno realizirana 22. po redu manifestacija „Dani europskog naslijeđa“. Ove godine domaćin je bila Lepenička dolina, općine Kiseljak, Kreševo i Fojnica. Pod sloganom „Spoj prošlosti i budućnosti“ sudionici dvodnevne manifestacije obišli su neke od povijesnih lokaliteta i institucija te se uvjerili u iznimno bogatstvo kulturnog i povijesnog naslijeđa ovog područja. Uz kreševske kovačnice u kojima se sačuvala vještina potkivanja jaja, jedinstvena u svijetu, srednjovjekovno selo Vranke u Kreševu, nekropolu stećaka u Kiseljaku sa stećnog kneza Radoje, Atik džamiju u Fojnici, te drevne Franjevačke samostane u Kreševu i Fojnici s vrijednim muzejskim zbirkama i knjižnim fondovima i arhivima neprocjenjive vrijednosti, Lepenička dolina je nezaobilazna destinacija svima koji žele upoznati kulturu i povijesti naroda koji žive u BiH. „Lepenička dolina zaista ima što ponuditi kad je u pitanju kulturno i povijesno naslijeđe. Neprocjenjivo bogatstvo kojim raspolaže treba sačuvati i predstaviti široj javnost. A upravo je to i bio glavni cilj manifestacije u čijoj organizaciji smo imali veliku podršku općina Kiseljak, Kreševo i Fojnica, čelnika općina ali i zaljubljenika u kulturno i povijesno naslijeđe ovog kraja“, istaknula je Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta Federacije BiH.

O naslijeđu Lepeničke doline govorilo se i na znanstvenom skupu u čijem radu su sudjelovali eminentni stručnjaci, povijesničari i predstavnici kulturnih i znanstvenih institucija iz cijele BiH, ali i inozemstva. U svojim izlaganjima predstavili su više tema od života katolika u Lepeničkoj dolini kroz povijest, kulturno- povijesne osobenosti ove regije, preko pojedinih lokaliteta, običaja i ljudi do kulturog i povijesnog naslijeđa u fuknciji razvoja turizma. Zaključci s Okruglog stola su da je Lepenička dolina jedan od najzanimljivih lokaliteta kad je u pitanju kulturno- ovijesno naslijeđe kao i da je ovo područje nedovoljno istraženo. Doprinos istraživanju i afirmiranju kulturnog naslijeđa cijele Federacije BiH kroz projekt „Mladi i naslijeđe“ dali su učenici 254 Osnovne i Srednje škole iz 71 mjesta u F BiH. Oni su na Natječaj ministarstva kulture i sporta na temu „ Naše naslijeđe- spoj prošlosti i budućnosti“ poslali oko 750 radova, literatnih, likovnih, dokumentarističkih, skultptura, maketa i video uradaka. Nagrađeni su najbolji, a posebne nagrade dobile su škole koje su pobrale dvo dva i više priznanja.

Manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ u Lepeničkoj dolini završena je dodjelom Povelja za doprinos u očuvanju i obnovi kuturnog i povijesnog naslijeđa BiH. Ove godine dobitnici su bili prof.dr. Lejla Nakaš s Filozofskog fakultata u Sarajevu. Dobitnih povelje je Akademija znanosti i umjestosti BiH. Prvo znanstveno djelo ove ustanove zahvaljujuće kojemu je iz statusa Društva prešla u Akedemiju upravo je knjiga „Lepenica“, koja obrađuje područje Kiseljaka, Kreševa i Fojnice. Povelju za obnovu i očuvanje kultnor i povijesnog naslijeđa dobili su i Franjevački samostani sv. Katarine u Kreševu i Duha svetoga u Fojnici. „Ovo je priznanje svim franjevcima koji su kroz stoljeća čuvali i sačuvali vrijedne eksponate koji svjedoče o načinu života, kulturi i povijesti ne samo katolika već i svih naroda koji žive u BiH, a ujedno i poticaj da nastavimo skupljati i čuvati naše kulturno i povijesno blago“, istaknuo je primajući Povelju fra Miro Relota, gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici. Poticaj čuvanju i promociji kulutrno povijesnog naslijeđa održavanjem mafistacije u Lepeničkoj dolini potvrdili su i načelnici Fojnice, Kreševa i Kiseljaka, Sabahudin Klisura, Renato Pejak i Mladen Mišurić Ramljak. Naglašavajući kako su ove tri općine zajedničkom suradnjom i radom još jednom položile test dobrog domaćina, ministrici kulture i sporta Zori Dujmović uručili su prigodan dar, srebrni medaljon s likom Kraljice Katarine Kosače.

 

 

Javni pozivi i konkursi

fmks JAVNI NATJEČAJ ZA RASPODJELU DIJELA PRIHODA OSTVARENIH PO OSNOVU NAKNADA ZA PRIREĐIVANJE IGARA NA SREĆU Dio sredstava ostvarenog prihoda po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću raspodijeliti će…

Kontakt

Adresa: Obala Maka Dizdara br. 2.

71000 Sarajevo 

Tel: +387 33 25 41 03

Fax: +387 33 22 66 75, +387 33 25 41 51

Fondacije

Projekti

Nematerijalno kulturno naslijeđe