NaslovnaSaopćenja za javnostKreševo: Ministrica kulture i sporta F BiH Zora Dujmović otvorila „Dane europskog naslijeđa“

Kreševo: Ministrica kulture i sporta F BiH Zora Dujmović otvorila „Dane europskog naslijeđa“

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Pod sloganom „Spoj prošlosti i budućnosti“ manifestacija se danas i sutra održava u Lepeničkoj dolini.

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta u općinama Lepeničke doline Kreševu, Kiseljaku i Fojnici danas i sutra održava se 22. po redu manifestacija „Dani europskog naslijeđa“.

Program je počeo obilaskom srednjovjekovne nekropole stećaka smještene između sela Zabrđe i Toplice u općini Kiseljak, nastavio se u Kreševu, obilaskom Svetišta pod spiljom, čuvenih kreševskih kovačnica, gradskog područja te Franjevačkog samostana sv. Katarine gdje je upriličena svečanost otvorenja manifestacije.

12092018 1

Proglašavajući 22. po redu manifestaciju službeno otvorenom, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, istaknula je kako je Lepenička dolina za mjesto održavanja izabrana zbog brojnih spomenika kulture koje vrijedi posjetiti, pogledati ali i predstaviti široj javnosti te u konačnici sačuvati za buduće naraštaje. „Koristim ovu priliku zahvaliti se svim institucijama i pojedincima koji svojim radom i trudom doprinose očuvanju kulturnog i povijesnog naslijeđa naše zemlje. Posebno me raduje veliko zanimanje mladih koje je najbolja garancija da ćemo to veliko blago sačuvati“, istaknula je ministrica Dujmović, otvarajući „Dane europskog naslijeđa“ u Lepeničkoj dolini. Okupljenima se pored ministrice Dujmović obratio i fra Darko Drljo, gvardijan Franjevačkog samostana u Kreševu. On se zahvalio svim franjevcima koji su kroz stoljeća čuvali i sačuvali neprocijenjivo kulturno i povijesno blago BiH. „Uz Samostan sv. Katarine u Kreševu najveći čuvari kulturnog i povijesnog blaga u ovim našim krajevima su i Franjevački samostani u Fojnici te Kraljevoj Sutjesci“, kazao je kreševski gvardijan. Svečanost otvorenja „Dana europskog naslijeđa“ nastupima su upotpunili Marija Pervan i Ivan Buljan, članovi kreševske podružnice HKD „Napredak“. Oni su izveli izvornu svatovsku pjesmu iz Kreševa „Lijepa Pava u kovilju spava“ te „Pjesmu rastanka“ u narodu poznatiju po stihovima „Ne klepeći nanulama“..

12092018 2

Nakon otvorenja, program „Dana europskog naslijeđa nastavio se obilaskom sela Vranci u Kreševu, obilaskom spomenika kulture u Fojnici te dodjelom nagrada učenicima Osnovnih i Srednjih škola s područja cijele Federacije BiH nagrađenih u sklopu projekta „Mladi i naslijeđe“.

12092018 3

Program se nastavlja sutra u Kiseljaku znanstvenim skupom na kojemu će se govoriti o baštini Lepeničke doline te podjelom Povelja institucijama i pojedincima koji su dali značajan doprinos u očuvanju i obnovi kulturno- povijesnog naslijeđa BiH.

 

 

Javni pozivi i konkursi

fmks JAVNI NATJEČAJ ZA RASPODJELU DIJELA PRIHODA OSTVARENIH PO OSNOVU NAKNADA ZA PRIREĐIVANJE IGARA NA SREĆU Dio sredstava ostvarenog prihoda po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću raspodijeliti će…

Kontakt

Adresa: Obala Maka Dizdara br. 2.

71000 Sarajevo 

Tel: +387 33 25 41 03

Fax: +387 33 22 66 75, +387 33 25 41 51

Fondacije

Projekti

Nematerijalno kulturno naslijeđe