NaslovnaSaopćenja za javnostPress konferencija povodom Dana europskog naslijeđa 2016.

Press konferencija povodom Dana europskog naslijeđa 2016.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

U prostorijama Federalnog ministarstva kulture i sporta danas je organizirana press konferencija povodom 20. manifestacije „Dani europskog naslijeđa“ koja se ove godine održava u Olovu od 25. do 27.10.2016. godine s temom „Lokalna zajednica i europsko naslijeđe“.

21102016 1

Okupljenim medijima obratila se federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, načelnik Općine Vareš Avdija Kovačević, ispred Općine Olovo i općinskog načelnika Esed Hadžiabdić te načelnica Odjela za naučno-istraživački rad Federalnog ministarstva kulture i sporta i koordinatorica projekta Azra Lojo Hajro.

Svi okupljeni su izrazili zadovoljstvo što se dvadeseta, jubilarna manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ održava upravo u Općini Olovo, jer će se na taj način usmjeriti pažnja na vrijedne nacionalne i kulturno-povijesne spomenike olovskog kraja, ističući kako je povod za izabrano mjesto i promoviranje lokaliteta stećaka Mramor u Musićima koji su nedavno upisani na UNESCO Listu svjetske kulturne baštine.

Istaknuto je kako će u sklopu manifestacije biti postavljena UNESCO-va izložba fotografija „Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici“, a bit će održan i okrugli stol „Kulturno naslijeđe Olova i olovskog kraja“ na kojem će sudjelovati eminentni stručnjaci i poznavatelji bosanskohercegovačke kulturne baštine.

U Olovu će za vrijeme trajanja manifestacije boraviti i učenici i nastavnici iz brojnih gradova FBiH koji će prezentirati svoje najuspješnije radove pristigle na natječaj “Materijalno i nematerijalno naslijeđe moga zavičaja“, te će biti postavljena i izložba najuspješnijih radova u Osnovnoj školi Olovo.

 

Javni pozivi i konkursi

Na osnovu članka 56. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH", broj: 35/05), a sukladno s Odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava sa…

Kontakt

Adresa: Obala Maka Dizdara br. 2.

71000 Sarajevo 

Tel: +387 33 25 41 03

Fax: +387 33 22 66 75, +387 33 25 41 51

Fondacije

Projekti

beactive beactivelogo

Nematerijalno kulturno naslijeđe