NaslovnaSaopćenja za javnostPosjet ministrice Dujmović manastiru Žitomislić

Posjet ministrice Dujmović manastiru Žitomislić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Tomislav Martinović posjetili su manastir Žitomislić, gdje su sa igumanom Danilom Pavlovićem razgovarali o nastavku obnove prostorija koje se nalaze u sklopu ovog objekta.

06062016 2

Tom prilikom iguman Danilo je kazao kako je potrebno nastaviti obnovu muzeja ikona i umjetnina koje ovaj manastir posjeduje kako bi bile adekvatno sačuvane i predstavljene javnosti. Manastir u Žitomislićima ima veliku zbirku ikona i umjetničkih djela koji datiraju od 16. do 19. stoljeća i to je, zapravo, jedna od tri velike zbirke ikona u BiH.

- Sredstvima koje smo ranije dobili od Federalnog ministarstva kulture i sporta i od pojedinačnih donatora uspjeli smo obnoviti kuću u kojoj će biti smješteni muzej, suvenirnica i dvorana za prijem gostiju. Kako bi građevinski radovi u muzeju bili završeni, potrebno je, prema procjeni građevinske tvrtke, oko 36 tisuća konvertibilnih maraka i još otprilike toliko za unutarnje uređenje - istaknuo je iguman Danilo.

Ministrica Dujmović kazala je da Federalno ministarstvo kulture i sporta ima puno planova, te da je, kroz Zavod za zaštitu spomenika kulture sa svoje stručne strane, a dijelom i skromnom financijskom potporom, podržavalo projekt obnove manastira Žitomislić i svih drugih spomenika nacionalne i kulturne baštine.

- Sredstva kojima raspolaže ovo ministarstvo su minorna u odnosu na potrebe koje bi trebale biti prepoznate, kako bi svi projekti bili adekvatno potpomagani - izjavila je ministrica.

 

Javni pozivi i konkursi

fmksNa osnovu članka 7. Zakona o igrama na sreću („Službene novine Federacije BiH“, br. 48/15 i 60/15-ispravka) i članka 6. Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda…

Kontakt

Adresa: Obala Maka Dizdara br. 2.

71000 Sarajevo 

Tel: +387 33 25 41 03

Fax: +387 33 22 66 75, +387 33 25 41 51

Fondacije

Projekti

beactive beactivelogo

Nematerijalno kulturno naslijeđe