NaslovnaSaopćenja za javnostLivno domaćin ovogodišnjih Dana europskog naslijeđa

Livno domaćin ovogodišnjih Dana europskog naslijeđa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Tradicionalna kulturna manifestacija „Dani europskog naslijeđa 2015“, ove godine će biti organizirana u Livnu, od 19. do 21. novembra.

Tim povodom je danas, u Federalnom ministarstvu kulture i športa, organizirana press konferencija na kojoj je predstavljen ovogodišnji program.

Cilj manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promocije kulturnog naslijeđa, uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio i zajedničkog kulturnog naslijeđa. Tema manifestacije Dani europskog naslijeđa, je nematerijalna kulturna baština koja je u neraskidivoj vezi sa materijalnim i prirodnim naslijeđem, kao segmentom cjelokupnog kulturnog naslijeđa, izjavila je na današnjoj konferenciji za medije federalna ministrica kulture i športa, Zora Dujmović.

Zaslužnim pojedincima i institucijama i ove godine će biti dodijeljene povelje za doprinos očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Na prigodnoj svečanosti koja će biti upriličena u Livnu, povelje će biti dodijeljene ovogodišnjim dobitnicima, ekspertima koji su dali nemjerljiv dopinos u oblasti očuvanja i zaštite nematerijalne kulturne baštine, najavio je savjetnik za organizaciju i strateško planiranje u oblasti kulture, Mate Bandur.

„Ove godine, stručni skup u okviru Dana europskog naslijeđa posvetit ćemo gangi, tradicijskom narodnom muzičkom obliku. Naši gosti, ugledni znanstvenici, podijelit će sa nama vrijedna saznanja o ovom dijelu naše baštine“, dodao je Bandur.

Zavod za zaštitu spomenika u Livnu će promovirati novo izdanje godišnjaka „Naše starine“, stručne publikacije koja je prepoznatljiva i cijenjena među institucijama i stručnjacima koji se bave zaštitom kulturno-historijskog naslijeđa, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji, ali i šire. „U časopisu Naše starine prezentiran je rad Zavoda na obnovi i zaštiti kulturne baštine kroz vlastite resurse, dokumentaciju i stručni kadar. Osim članaka stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika, u novom, XXIII broju časopisa Naše starine, objavljeni su i znanstveni radovi vanjskih saradnika iz Bosne i Hercegovine i regije.

Ovogodišnji program Dana europskog naslijeđa će biti organiziran u Franjevačkom Muzeju i galeriji Gorica Livno. S bogatim muzejskim zbirkama, izložbenim prostorijama i stručnim osobljem naša ustanova se svrstala među moderne muzejsko-galerijske ustanove. Zadovoljstvo nam je što će Livno i Muzej i galerija Gorica Livno biti domaćini manifestacije Dani europskog naslijeđa, izjavio je direktor Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno, Josip Gelo.

U okviru obilježavanja Dana europskog naslijeđa, tradicionalno se organizira i program „Mladi i naslijeđe“, u kojem učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola Federacije BiH.

U sklopu ovogodišnje manifestacije bit će postavljena izložba najuspješnijih učeničkih radova pod nazivom “Volim baštinu”. Radovi svjedoče o kreativnosti, znanju i ljubavi mladih za kulturno-historijsko naslijeđe. Učenici iz 20 bosanskohercegovačkih gradova, zajedno sa nastavnicima, boravit će u Livnu te primiti zaslužene diplome i priznanja.

Mladi će također učestvovati u radionici pod nazivom Od arheološkog iskopavanja do muzejske vitrine.

Manifestaciju Dani europskog naslijeđa od 1991. godine tradicionalno organiziraju europske zemlje, a utemeljena je poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu od strane Vijeća Europe.

 

Javni pozivi i konkursi

Na osnovu članka 56. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH", broj: 35/05), a sukladno s Odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava sa…

Kontakt

Adresa: Obala Maka Dizdara br. 2.

71000 Sarajevo 

Tel: +387 33 25 41 03

Fax: +387 33 22 66 75, +387 33 25 41 51

Fondacije

Projekti

beactive beactivelogo

Nematerijalno kulturno naslijeđe