NaslovnaSaopćenja za javnostOdlazak bosanskohercegovačkog velikana: Preminuo Affan Ramić

Odlazak bosanskohercegovačkog velikana: Preminuo Affan Ramić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Eminentni bosanskohercegovački slikar, Affan Ramić, preminuo je sinoć u Sarajevu, u 83. godini. Ramić je rođen u Derventi, 5. juna 1932. godine. Mladost je proveo u Mostaru gdje je završio osnovnu školu i nižu gimnaziju.

Završio je Školu za primijenjenu umjetnost u Sarajevu i Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu 1957. godine u klasi profesora Marka Čelebonovića.

Slikarstvo je specijalizirao u Parizu, 1963. i Pragu, 1967. godine. Intenzivno se bavio kolažom, a u jednoj fazi umjetničkog rada koristio se filigranskim crtežom, inspirisan ornametikom starog bosanskog nakita.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za umjetnički rad, među kojima je i Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, te Zlatna plaketa humanizma - Međunarodne lige humanista.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Sedamdesetih godina bio je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Udruženja likovnih umjetnika Jugoslavije.

Federalno ministarstvo kulture i sporta i Zavod za zaštitu spomenika izražavaju najiskreniju sućut zbog smrti ovog velikana čiji odlazak predstavlja ogroman gubitak za bosanskohercegovačku umjetnost.

Javni pozivi i konkursi

fmks  Dani europskog naslijeđa 2019.  Rezultati Konkursa  Mladi i naslijeđe        

Kontakt

Adresa: Obala Maka Dizdara br. 2.

71000 Sarajevo 

Tel: +387 33 25 41 03

Fax: +387 33 22 66 75, +387 33 25 41 51

Fondacije

Projekti

beactive beactivelogo

Nematerijalno kulturno naslijeđe