NaslovnaSaopćenja za javnostKonjic: Ministrica Dujmović nazočila otvaranju Bijenala suvremene umjetnosti D-O ART Underground

Konjic: Ministrica Dujmović nazočila otvaranju Bijenala suvremene umjetnosti D-O ART Underground

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović, nazočila je otvaranju trećeg ciklusa Bijenala suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground u Konjicu.

U Titovom atomskom skloništu, nekada vojnom objektu visoke tajnosti, radove su postavila dvadeset i četiri umjetnika iz Izraela, Albanije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, Rusije, Italije i Bosne i Hercegovine.

Umjetnici su ovaj put progovorili o periodu hladnog rata te njegovim posljedicama na današnjicu, ali i budućnost civilizacije.

Promišljanja su različita i upozoravajuća, prikazana kroz različite aspekte umjetničkog stvaralaštva.

Ministrica Zora Dujmović smatra da je Bijenale jako reprezentativna manifestacija koja Bosnu i Hercegovinu predstavlja u boljem svjetlu na europskoj i svjetskoj sceni te naglašava da su izložena umjetnička djela vrhunske vrijednosti.

Zvaničnom otvaranju Bijenala prisustvovale su brojne zvanice iz javnog, kulturnog i političkog života BiH te diplomatskog kora.

Osim ministrice Dujmović, prigodnim govorima obratili su se Edo Hozić, direktor projekta Bijenala, Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Joseph Ostermayer, ministar kulture Republike Austrije, te Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a za BiH.

Javni pozivi i konkursi

fmksNa osnovu članka 7. Zakona o igrama na sreću („Službene novine Federacije BiH“, br. 48/15 i 60/15-ispravka) i članka 6. Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda…

Kontakt

Adresa: Obala Maka Dizdara br. 2.

71000 Sarajevo 

Tel: +387 33 25 41 03

Fax: +387 33 22 66 75, +387 33 25 41 51

Fondacije

Projekti

beactive beactivelogo

Nematerijalno kulturno naslijeđe