NaslovnaSaopćenja za javnostSkoplje: Ministar Salmir Kaplan prisustvovao otvaranju obnovljenog turbeta posljednje bosanske princeze Katarine Tomašević Kotromanić

Skoplje: Ministar Salmir Kaplan prisustvovao otvaranju obnovljenog turbeta posljednje bosanske princeze Katarine Tomašević Kotromanić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, jučer je u Skoplju prisustvovao svečanoj ceremoniji povodom obnove turbeta posljednje bosanske princeze Katarine Tomašević Kotromanić, koja je ukopana u blizini Skoplja.

Ministar Kaplan i makedonska ministrica kulture Elizabeta Kančeska-Milevska su nakon sastanka simbolično presjekli vrpcu na ceremoniji otvorenja obnovljenog turbeta.

Kaplan je tom prilikom podsjetio da su od 2011. godine dvije zemlje sarađivale na implementaciji ovog projekta, naglasivši kako BiH i Makedonija imaju odlične kulturne veze.

"Moramo nastaviti sa jačanjem međusobnih odnosa na svim poljima. Očekujemo da će naša saradnja i u budućnosti biti nastavljena", kazao je Kaplan.

Kančeska-Milevska je istakla kako dvije zemlje imaju vrlo dobre odnose na polju kulture, podsjetivši kako je turbe posljednje bosanske princeze obnovljeno saradnjom ministarstava iz Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Napomenula je da su radovi na obnovi izvođeni vrlo precizno i pažljivo kako bi se sačuvala ova, kako je naglasila, značajna kulturna baština.

Ceremoniji je prisustvovao ambasador BiH u Skoplju, Zdravko Begović.

Troškovi obnove turbeta koštali su 30 hiljada eura, od čega je Ministarstvo kulture Makedonije osiguralo 20 hiljada, a Ministarstvo kulture i sporta FBiH 10 hiljada eura.

Prilikom obnove, originalni dijelovi su korišteni u obnovi jednog stuba, dok su preostala tri ponovo izgrađena.

Federalno ministarstvo kulture i sporta se u projekat obnove uključilo 2011. godine, prilikom posjete bh. delegacije Republici Makedoniji.

Delegaciju je predvodio tadašnji član Kolegija Doma naroda P SBiH, Sulejman Tihić, koji je tom prilikom i pokrenuo inicijativu za obnovu turbeta.

Spomenik princeze Katarine srušen je 1963. godine, kada je Skoplje pogodio razorni zemljotres.

Pretpostavlja se da je spomenik izgrađen krajem 15. ili početkom 16. stoljeća, za vrijeme vladavine Osmanlija.

Vjeruje se da je princeza Katarina, kćerka bosanske kraljice Katarine Kosače i kralja Stjepana Tomaša Kotromanića, živjela i umrla u Skoplju, gdje se o njoj brinuo Isa-beg Ishaković.

Njenog oca pogubile su Osmanlije za vrijeme osvajanja Bosne, a majka kraljica Katarina Kosača je izbjegla u Rim gdje je i umrla.

Princeza je imala brata Sigismunda, koji je, navodno, primio islam kao i ona i s kojim je, kako se vjeruje, poslana u Istanbul.

Federalno ministarstvo kulture i sporta zahvaljuje svim pojedincima i institucijama iz Bosne i Hercegovine i Makedonije koji su dali svoj doprinos u realizaciji projekta obnove turbeta.

Javni pozivi i konkursi

fmks  Dani europskog naslijeđa 2019.  Rezultati Konkursa  Mladi i naslijeđe        

Kontakt

Adresa: Obala Maka Dizdara br. 2.

71000 Sarajevo 

Tel: +387 33 25 41 03

Fax: +387 33 22 66 75, +387 33 25 41 51

Fondacije

Projekti

beactive beactivelogo

Nematerijalno kulturno naslijeđe