NaslovnaSaopćenja za javnostGoražde domaćin ovogodišnjih Dana evropskog naslijeđa

Goražde domaćin ovogodišnjih Dana evropskog naslijeđa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Na današnjoj press konferenciji, koja je povodom Dana evropskog naslijeđa, organizirana u Federalnom ministarstvu kulture i sporta, prezentiran je ovogodišnji program manifestacije, koja će 19. septembra biti upriličena u Goraždu.

Ministar Salmir Kaplan je objavio imena pojedinaca i institucija, dobitnika Povelja za očuvanje i obnovu kulturno-historijskog naslijeđa. „Ove godine posebna pažnja je posvećena očuvanju nematerijalne baštine te nam je zadovoljstvo objaviti da su dobitnici povelja za poseban doprinos u ovoj oblasti predsjednica CIOFF-a (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) za Bosnu i Hercegovinu, Anka Raič, koreograf Reuf Ibrahimagić i redovnik Zvonko Martić. Dobitnici povelja su i Bošnjački institut - Fondacija Adil Zulfikarpašić i Centar za kulturu Goražde, koji je i ovogodišnji domaćin manifestacije“.

Dani evropskog naslijeđa Press

Povod za temu ovogodišnje manifestacije Dani evropskog naslijeđa je obilježavanje desete godišnjice usvajanja UNESCO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

U okviru manifestacije će biti organizirano i Međunarodno stručno savjetovanje o nematerijalnom kulturnom naslijeđu, o čemu će govoriti stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. „Nematerijalna baština je najosjetljiviji dio kulturnog naslijeđa, najpodložnija je utjecajima medija i globalizacije, te joj se mora posvetiti posebna pažnja“, istakao je danas pomoćnik ministra za kulturno-historijsko naslijeđe i kulturu, Predrag Mitrović.

Dani evropskog naslijeđa 2013 Goražde - PlakatZavod za zaštitu spomenika, koji djeluje pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta, također će dati poseban doprinos ovogodišnjoj manifestaciji. „Zavod će objaviti stručnu publikaciju pod nazivom Naše starine, čime će biti nastavljena šezdesetogodišnja tradicija izdavanja ove, među stručnjacima i institucijama značajne publikacije o zaštiti spomenika“, najavila je direktorica Zavoda, Lidija Mićić.

U okviru obilježavanja Dana evropskog naslijeđa, tradicionalno se organizuje i program „Mladi i naslijeđe“, u kojem učestvuju osnovne i srednje škole Federacije BiH.

Tema ovogodišnjeg programa za mlade je Stari zanati i igre iz mog kraja, a na konkurs je pristiglo više od 400 likovnih, dokumentarističkih, literarnih i video radova osnovaca i srednjoškolaca. „I ove godine učenici i njihovi nastavnici pokazali su veliki kreativni interes za ovu temu, bio je izuzetno težak posao odabrati najbolje, ali smo se ipak morali odlučiti za radove učenika iz 16 osnovnih i devet srednjih škola“, istakla je načelnica Centra za mlade, Azra Lojo Hajro.

Nagrađeni učenici će biti gosti manifestacije u Goraždu, a diplome će im biti dodijeljene na ceremoniji u Osnovnoj školi „Avdo Smajlović“, gdje će biti i otvorena izložba najboljih radova.

Do sada su Dani evropskog naslijeđa uspješno organizirani na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine (u Mostaru, Tuzli i Srebreniku, Vranduku, Kraljevoj Sutjesci, Visokom, Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu, Čapljini, Počitelju i Stocu, Jajcu, Travniku i Donjem Vakufu, Sarajevu, Konjicu i Tešnju), a Goražde će, ove godine, prvi put biti domaćin manifestacije koja se obilježava u cijeloj Evropi.

Javni pozivi i konkursi

fmksNa osnovu članka 7. Zakona o igrama na sreću („Službene novine Federacije BiH“, br. 48/15 i 60/15-ispravka) i članka 6. Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda…

Kontakt

Adresa: Obala Maka Dizdara br. 2.

71000 Sarajevo 

Tel: +387 33 25 41 03

Fax: +387 33 22 66 75, +387 33 25 41 51

Fondacije

Projekti

beactive beactivelogo

Nematerijalno kulturno naslijeđe