NaslovnaSaopćenja za javnostAmbasador Nigel Casey i predsjednik Inicijative za sjećanje i edukaciju o Srebrenici Waqar Azmi u posjeti ministru Kaplanu

Ambasador Nigel Casey i predsjednik Inicijative za sjećanje i edukaciju o Srebrenici Waqar Azmi u posjeti ministru Kaplanu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovine, Nigel Casey i predsjednik Inicijative za sjećanje i edukaciju o Srebrenici, doktor Waqar Azmi, posjetili su Federalno ministarstvo kulture i sporta i sastali se sa ministrom Salmirom Kaplanom.

Ovom prilikom doktor Azmi je izrazio zahvalnost za konkretnu podršku Ministarstva kulture i sporta obilježavanju Dana sjećanja na Srebrenicu, koji je prvi put organizovan i u Londonu 11. jula 2013.

Naime, 11. jula 2013. u Londonu je priređen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Tom prilikom je premijer Velike Britanije David Cameroon, razgovarao sa preživjelim Srebreničanima, a ministar vanjskih poslova William Hague je, zajedno sa brojnim visokim zvaničnicima iz Velike Britanie, prisustvovao centralnom dijelu programa.

Federalno ministarstvo kulture i sporta je bilo uključeno u realizaciju projekta obilježavanja srebreničkog genocida u Londonu 2013. Ministar Salmir Kaplan je istakao kako na podršku i pomoć Ministarstva pri realizaciji projekata, koji se tiču obilježavanja genocida u Srebrenici, mogu računati i u narednom periodu.

Centralna tema sastanka je bila nastavak saradnje između Inicijative za sjećanje i edukaciju o Srebrenici i Federalnog ministarstva kulture i sporta na obilježavanju svakog narednog 11. jula u Velikoj Britaniji.

Doktor Azmi je naglasio kako je namjera Inicijative za sjećanje i edukaciju o Srebrenici da se aktivnosti ne ograničavaju samo na obilježavanje godišnjice genocida, već da se aktivnosti provode tokom cijele godine.

Obećao je i da će biti organizovane posjete brojnih zvaničnika, umjetnika i sportista iz Velike Britanije Memorijalnom centru Potočari. Veliki doprinos u realizaciji projekta dali su i Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini i Ambasada Bosne i Hercegovine u Londonu, na čelu sa ambasadorima Nigelom Caseyem i Mustafom Mujezinovićem.

Javni pozivi i konkursi

fmksNa osnovu članka 7. Zakona o igrama na sreću („Službene novine Federacije BiH“, br. 48/15 i 60/15-ispravka) i članka 6. Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda…

Kontakt

Adresa: Obala Maka Dizdara br. 2.

71000 Sarajevo 

Tel: +387 33 25 41 03

Fax: +387 33 22 66 75, +387 33 25 41 51

Fondacije

Projekti

beactive beactivelogo

Nematerijalno kulturno naslijeđe