NaslovnaSaopćenja za javnostPrezentiran projekat „ARCH Stolac“

Prezentiran projekat „ARCH Stolac“

Danas je u prostorijama Federalnog ministarstva kulture i sporta upriličena press konferencija na kojoj je prezentiran projekat„ARCH Stolac“, koji je finansirala Evropska komisija.

Predstavnicima medija ovom prilikom se obratio federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, koji je istakao kako je cilj projekta doprinos pomirenju između različitih zajednica u Bosni i Hercegovini kroz kulturnu, društvenu i privrednu obnovu Općine Stolac. Ministar Kaplan je naglasio kako je ovaj hercegovački grad, sa svojim kulturno-historijskim naslijeđem idealno mjesto za unapređenje turizma, te poboljšanje interkulturalnog dijaloga.

 

press arch stolac

 

Evropska komisija obezbijedila je za ovaj projekat 1.500 000 eura. Predstavnik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Vladimir Pandurević izjavio je kako je ovo samo jedan u nizu projekata obnove i zaštite kulturno-historijskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini, koji je podržala Evropska komisija.

Zavod za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta uradio je projekte za četiri vrste objekata: Stari Grad Stolac, Ćuprije na Bregavi, Mlinice na Bregavi, te Šarića kuću.

Direktorica Zavoda Lidija Mićić, naglasila je kako je do sada napravljena kompletna tenderska dokumentacija, Evropska komisija je raspisala javni poziv, te su odabrane lokacije u Stocu.

Izvođač radova je firma „Neimari“. Direktor firme Ramiz Mulaomerović kazao je kako su počeli radovi na čišćenju Gornjeg grada i pripremama lokaliteta za finalne radove, koji bi trebali biti finalizirani u narednih 18 mjeseci.

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Javni pozivi i konkursi

fmksNa osnovu članka 7. Zakona o igrama na sreću („Službene novine Federacije BiH“, br. 48/15 i 60/15-ispravka) i članka 6. Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda…

Kontakt

Adresa: Obala Maka Dizdara br. 2.

71000 Sarajevo 

Tel: +387 33 25 41 03

Fax: +387 33 22 66 75, +387 33 25 41 51

Fondacije

Projekti

beactive beactivelogo

Nematerijalno kulturno naslijeđe