NaslovnaSaopćenja za javnostODRŽANA PRESS KONFERENCIJA POVODOM MANIFESTACIJE DANI EVROPSKOG NASLIJEĐA 2012.

ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA POVODOM MANIFESTACIJE DANI EVROPSKOG NASLIJEĐA 2012.

Povodom održavanja kulturne manifestacije DANI EVROPSKOG NASLIJEĐA u prostorijama Federalnog ministarstva kulture i sporta u Sarajevu, održana je press konferencija na kojoj su predstavljeni ciljevi i značaj manifestacije te ovogodišnji program.

Grad domaćin 16. DANA EVROPSKOG NASLIJEĐA je Sarajevo. Manifestacija se održava 27. i 28. septembra 2012. godine u Umjetničkoj galeriji BiH i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a tema je „Stvaralačka kultura i vrijeme: zaštita pokretnog kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine“.

ehd2012sarajevoCilj Federalnog ministarstva kulture i sporta je da ovogodišnjom manifestacijom skrene pažnju na bogatstvo, značaj, stanje, zaštitu i čuvanje bh. pokretnih dobara kulturno-historijskog naslijeđa, kao važnog faktora identiteta i kontinuiteta naroda u BiH. Projekti zaštite pokretnog kulturno-historijskog naslijeđa promoviraju prepoznatljivi bh. identitet u regiji i svijetu te spadaju među projekte od najveće vrijednosti za Bosnu i Hercegovinu, a samim time i Federaciju Bosne i Hercegovine.

Press konferenciji prisustvovali su Salmir Kaplan, federalni ministar kulture i sporta, Predrag Mitrović, pomoćnik ministra za kulturno-historijsko naslijeđe i kulturu i Azra Lojo Hajro, načelnica Centra za mlade.

Ministar Salmir Kaplan obznanio je imena dobitnika Povelja za doprinos u očuvanju kulturno - historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, koje Federalno ministarstvo kulture i sporta tradicionalno dodjeljuje zaslužnim pojedincima i institucijama. Za doprinos u očuvanju, konzervaciji i direktnoj prezentaciji pokretnog bh. kulturno-historijskog naslijeđa, ovogodišnji dobitnici Povelja su:

  • Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine,
  • Historijski muzej Bosne i Hercegovine,
  • Gazi Husrev-begova biblioteka,
  • Orijentalni institut u Sarajevu,
  • Josip Pejaković.

Manifestacija DANI EVROPSKOG NASLIJEĐA je utemeljena od strane Vijeća Evrope u Strazburu 1991. godine. Održava se u 50 evropskih zemalja. Cilj manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem očuvanja, zaštite, prezentacije i promocije kulturno-historijskog naslijeđa, uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa evropskih zemalja dio i zajedničkog kulturnog naslijeđa.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Javni pozivi i konkursi

Na osnovu članka 56. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH", broj: 35/05), a sukladno s Odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava sa…

Kontakt

Adresa: Obala Maka Dizdara br. 2.

71000 Sarajevo 

Tel: +387 33 25 41 03

Fax: +387 33 22 66 75, +387 33 25 41 51

Fondacije

Projekti

beactive beactivelogo

Nematerijalno kulturno naslijeđe