NaslovnaEURIMAGES Fond

EURIMAGES Fond

EURIMAGES

Eurimages je fond Vijeća Evrope za podršku koprodukcija, distribucije i promocije evropskih filmova. Ustanovljen je 1988. godine i danas broji 36 zemalja članica. Osnovna misija Eurimages fonda je unapređenje evropske filmske industrije kroz produkciju i distribuciju filmova, kao i razvoj saradnje među filmskim profesionalcima.

Cilj djelovanja Eurimages fonda je prvenstveno kulturološki, a podrška se daje projektima koji reflektiraju raznolike strane evropskog društva čiji zajednički korijeni predstavljaju dokaz jedne kulture. Drugi cilj je ekonomski, u smislu finansiranja filmske industrije, koja pored komercijalnog interesa, ima zadatak da film tretira i kao umjetničko djelo. Imajući to u vidu, Eurimages je razvio četiri programa koja finansira:

  • podrška za koprodukciju,
  • podrška za distribuciju,
  • podrška za kino prikazivaštvo i
  • podrška za digitalizaciju kina koja su članovi Eurimages mreže.

Na internet stranici Eurimages-a mogu se naći detaljne informacije o četiri programa podrške i historijat finansiranja: http://www.coe.int/t/dg4/eurimages/default_en.asp

Predstavnici Bosne i Hercegovine u Eurimages fondu Vijeća Evrope su:

  • ispred Federalnog ministarstva kulture i sporta imenovan je Jovan Marjanović: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • ispred Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske imenovan je Vedran Padalović: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Bosna i Hercegovina je članica Eurimages fonda od 2005. godine, od kada je podržano preko 10 bosanskohercegovačkih filmova sa preko 2 miliona eura.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Pregled novosti

1 EURIMAGES FOND PODRŽAO FILM “CURE“ REDITELJICE ANDREE ŠTAKE SA 320.000,00 EURA 09.04.2012

Javni pozivi i konkursi

fmks JAVNI NATJEČAJ ZA RASPODJELU DIJELA PRIHODA OSTVARENIH PO OSNOVU NAKNADA ZA PRIREĐIVANJE IGARA NA SREĆU Dio sredstava ostvarenog prihoda po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću raspodijeliti će…

Kontakt

Adresa: Obala Maka Dizdara br. 2.

71000 Sarajevo 

Tel: +387 33 25 41 03

Fax: +387 33 22 66 75, +387 33 25 41 51

Fondacije

Projekti

Nematerijalno kulturno naslijeđe