NaslovnaEURIMAGES Fond

EURIMAGES Fond

EURIMAGES

Eurimages je fond Vijeća Evrope za podršku koprodukcija, distribucije i promocije evropskih filmova. Ustanovljen je 1988. godine i danas broji 36 zemalja članica. Osnovna misija Eurimages fonda je unapređenje evropske filmske industrije kroz produkciju i distribuciju filmova, kao i razvoj saradnje među filmskim profesionalcima.

Cilj djelovanja Eurimages fonda je prvenstveno kulturološki, a podrška se daje projektima koji reflektiraju raznolike strane evropskog društva čiji zajednički korijeni predstavljaju dokaz jedne kulture. Drugi cilj je ekonomski, u smislu finansiranja filmske industrije, koja pored komercijalnog interesa, ima zadatak da film tretira i kao umjetničko djelo. Imajući to u vidu, Eurimages je razvio četiri programa koja finansira:

  • podrška za koprodukciju,
  • podrška za distribuciju,
  • podrška za kino prikazivaštvo i
  • podrška za digitalizaciju kina koja su članovi Eurimages mreže.

Na internet stranici Eurimages-a mogu se naći detaljne informacije o četiri programa podrške i historijat finansiranja: http://www.coe.int/t/dg4/eurimages/default_en.asp

Predstavnici Bosne i Hercegovine u Eurimages fondu Vijeća Evrope su:

  • ispred Federalnog ministarstva kulture i sporta imenovan je Jovan Marjanović: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • ispred Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske imenovan je Vedran Padalović: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Bosna i Hercegovina je članica Eurimages fonda od 2005. godine, od kada je podržano preko 10 bosanskohercegovačkih filmova sa preko 2 miliona eura.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Pregled novosti

1 EURIMAGES FOND PODRŽAO FILM “CURE“ REDITELJICE ANDREE ŠTAKE SA 320.000,00 EURA 09.04.2012

Javni pozivi i konkursi

Na osnovu članka 56. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH", broj: 35/05), a sukladno s Odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava sa…

Kontakt

Adresa: Obala Maka Dizdara br. 2.

71000 Sarajevo 

Tel: +387 33 25 41 03

Fax: +387 33 22 66 75, +387 33 25 41 51

Fondacije

Projekti

beactive beactivelogo

Nematerijalno kulturno naslijeđe